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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Semiárido.
Data corrente:  08/09/2022
Data da última atualização:  12/01/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  ARAÚJO, C. de A.; MAGALHÃES, A. L. R.; ARAUJO, G. G. L. de; CAMPOS, F. S.; GOIS, G. C.; MATOS, M. H. T. de; QUEIROZ, M. A. A.; MENEZES, V. G.; COSTA, C. de J. P.; SANTOS, K. C. dos; LEITE, A. C. S. P.
Afiliação:  CLEYTON DE ALMEIDA ARAÚJO, Universidade Federal do Agreste de Pernambuco - UFAPE; ANDRÉ LUIZ RODRIGUES MAGALHÃES, Universidade Federal do Agreste de Pernambuco - UFAPE; GHERMAN GARCIA LEAL DE ARAUJO, CPATSA; FLEMING SENA CAMPOS, Universidade Federal do Agreste de Pernambuco - UFAPE; GLAYCIANE COSTA GOIS, UNIVASF; MARIA HELENA TAVARES DE MATOS, UNIVASF; MÁRIO ADRIANO ÁVILA QUEIROZ, UNIVASF; VANÚZIA GONÇALVES MENEZES, Universidade Federal Rural de Pernambuco – UFRPE; CLAUDENILDE DE JESUS PINHEIRO COSTA, Universidade Federal do Agreste de Pernambuco - UFAPE; KELLY CRISTINA DOS SANTOS, Universidade Federal Rural de Pernambuco – UFRPE; ANA CLARA SILVA PINHEIRO LEITE, Universidade Federal do Agreste de Pernambuco - UFAPE.
Título:  Effect of reduced of water supply on carcass characteristics, non-carcass components and the volume of digestive compartments of Santa Inês ewes.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  Livestock Science, v. 245, 104402, 2021.
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.livsci.2021.104402
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The aim of this study was to evaluate the effect of reducing water supply for watering of Santa In?es ewes on carcass characteristics, non-carcass components and the volume of digestive compartments. Thirty-two crossbred Santa In?es ewes, with an average body weight of 32.2 ± 7.4 kg, were distributed in a randomized block design with four treatments (different supply levels - 100% (ad libitum), 80%, 60% and 40% ad libitum water intake treatment) and eight repetitions. The animals were confined for 63 days until slaughter. The decrease in water availability promoted a linear decreasing effect for the internal carcass length (P = 0.032). A quadratic effect was found for the volume of the omasum (P = 0.018) and abomasum (P = 0.039), with maximum volumes of 0.305 and 1.636 liters, respectively, for 40% supply. The reticulum yield showed a quadratic effect (P = 0.044) with a maximum point in the supply of 100%, with 0.527%. The reduction in water supply promoted a quadratic effect for the weight (P = 0.016) and yield (P = 0.030) of the bladder, with maximum yields found in the supply of 60%, with 0.067 kg and 0.233%, respectively. There was a quadratic effect for weight (P = 0.042) and yield (P = 0.029) of the diaphragm with higher values found in the supply of 60%m with 0.272 kg and 0.927%, respectively. There was a quadratic effect for kidney yield (P = 0.022) with higher yield for 100% supply. Therefore, the reduction in water supply levels by up to 40% in relation to voluntar... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Escassez de água; Escassez hídrica; Ovelhas Santa Inês; Pequenos ruminantes; Região Semiárida; Rendimento de carcaça.
Thesagro:  Carcaça; Nutrição Animal; Ovelha.
Thesaurus Nal:  Carcass yield; Ewes; Small ruminants.
Categoria do assunto:  L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Semiárido (CPATSA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPATSA59993 - 1UPCAP - DD
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Biblioteca(s):  Embrapa Uva e Vinho.
Data corrente:  23/10/2001
Data da última atualização:  10/10/2023
Autoria:  CONGRESSO BRASILEIRO DE VITICULTURA E ENOLOGIA, 9., 1999, Bento Gonçalves.
Afiliação:  Embrapa Uva e Vinho.
Título:  Anais...
Ano de publicação:  1999
Fonte/Imprenta:  Bento Gonçalves: Embrapa Uva e Vinho, 1999.
Páginas:  176 p.
Idioma:  Português
Notas:  Editores: Jorge Tonietto e Celito Crivellaro Guerra
Conteúdo:  Assuntos de importância estratégica para a vitivinicultura brasileira, cinco grandes temáticas são abordadas: vinho e saúde; produção e mercado para uvas sem sementes; sistemas de condução e manejo para vinho de qualidade; zoneamento vitícola e sistemas alternativos de produção de uva e vinho, temas todos abordadsos sob a pesrpectiva da competitividade e da qualidade e vida.
Palavras-Chave:  Bento Gonçalves; Brasil; Embrapa Uva e Vinho.
Thesagro:  Enologia; Uva; Vinho; Viticultura.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Uva e Vinho (CNPUV)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPUV4650 - 1UMTPC - PP634.86632C749a99.00951
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